חומצות שומן אומגה
בעבר הגוף ייצר אומגה 3 ואומגה 6 אבל הצמחים הכילו כמויות אדירות של חומצות שומן ולכן הגוף חדל ליצרם. (כמו שחדל ליצר ויטמין C).
אומגה 3 מעודד חומרים "מרגיעי" דלקת.
EPA - חומצה איקוספנטנואית. מצוי בשומן
DHA - חומצה דוקוסהקסנואית. מצוי בשומן דגים ושמן דגי ים
אומגה 6 מעודד חומרים "מעוררי" דלקת. 1. Linoleic Acid – LA 2. Gamma Linoleic Acid –Gla 3. Arachidonic Acid – AA אומגה 6 מצוי בדגנים, אגוזים, שמנים צמחיים, בשר שניזון מדגנים. בתזונה מומלץ יחס של - 1 (אומגה 3) : 4 (אומגה 6)
אומגה 6 בתזונה המערבית מצוי כמויות גדולות מאוד בבשר, מוצרי חלב ומזונות מעובדים. לכן אין צורך להוסיף אותו כתוסף תזונה.
אומגה 3 מצוי רק בשמן פשתן - כבישה קרה, קנולה-כבישה קרה, דלעת, סויה ודגי מים עמוקים באוקיינוס (טונה, סלמון, מקרל, סרדינים).
בתזונה ללא תוספים אנחנו צורכים פי 20-40 שומנים מסוג אומגה 6. (מעודדי הדלקת). לסובלים ממחלות דלקתיות כרוניות כמו דלקת פרקים או מחלות אוטואימוניות כדאי להפחית מזונות עשירים באומגה 6.
מחקרים הראו שלאחר נטילת אומגה 3 וההפחתה היחסית של אומגה 3, חל שיפור במצב חולים כרוניים על רקע דלקתי כמו דלקת מפרקים שגרונית , זאבת, מחלת לב, טרשת נפוצה ועוד.
קריטריונים לבחירת אומגה 3 מהחי:
1. דגי מי אוקיינוס עמוקים. אחד היצרים האיכותיים בעולם oceonutrition בקנדה, נובהסקוטיה.
2. לא דגי ברכות או מים רדודים.
3. מניעת ריח לאחר בליעה
4. חברה עם מוניטין
Comments