החלבון אחראי על מסת שריר, מערכת חיסון,
נוגדנים, רצפטורים, אנזימים, המוגלובין, הורמונים. חלבון מלא מורכב מ - 22 חומצת אמינו (8 לא מיוצרות בגוף).
חלבון מהחי דגים מהים הצפוני, (פורל, סלמון) חשובים מאוד כמקור חלבון מהחי וחומצות שומן אומגה 3. (לדגי ים כנרת אין ערך תזונתי רב). בשר, ביצים, חלב. קישור למתכונים בריאים לאוהבי מזון מהחי, מתוך האתר של אורי צ'יזיק לחצו כאן חלבון מהצומח חלבון מלא בצומח מצוי רק בקינואה, אמרנט, כוסמת, טופו (סויה). יחד עם זאת, ניתן לקבל חלבון מלא מהצומח בשפע בשילובים נכונים של דגנים וקטניות. עודף חלבון מהחי, ללא פיקוח מקצועי בדיאטות עשירות חלבון ושומנים, עלול לגרום למחלות לב, סרטן קיבה ומעי גס. אוסטיאופורוזיס, אבנים בכליות, פגיעה בתפקוד כבד וכליות. קשה ליצור מצב של עודף חלבון בתזונה צמחונית. האדם זקוק ל- 0.8 גר' לכל 1 ק"ג גוף (כ- 50 גר' ל 70 ק"ג) בתזונה מאוזנת מסורתית. הגדלת כמות החלבון ביום מחייבת ייעוץ של מומחה תזונה כדי לא לסבול מעודף חלבון. חוסר חלבון מחליש את מערכת החיסון (תאי דם לבנים, אנזימים, רצפטורים). ספורטאים לאחר אימון זקוקים לרמה גבוהה יותר של תזונה מאוזנת להשלמת האנרגיה והרקמות וזה כולל חלבון, שומנים ופחמימות בצורה מאוזנת, מים ואנטיאוקסידנטים ברמה גבוהה (פירות, מיץ גזר). הדעות חלוקות על החלב כמקור בריא ויעיל לחלבון. הדעה, המעודדת חלב, מתפרסמת ע"י היצרנים וידועה. סרטון בעריכת דר' אבני, מציג דעה פחות נפוצה כדי לאזן ולאפשר בחירה נכונה יותר. קישור לסרטון החלב של אבני לחצו כאן
Comments